Hrad Zvíkov se nachází nad soutokem řeky Otavy a Vltavy na Orlické přehradě v jihočeském kraji. Patří k nejvýznamnějším českým gotickým hradům a je spjatý s královským rodem Přemyslovců. Tyčí se na skalnatém ostrohu a pro svou polohu je nazýván králem českých hradů. Hrad je velmi zajímavý i tím, že je obklopen ze tří stran vodou. Kdysi byl hrad na skalnatém ostrohu ve výšce 400 m n .m. Pod hradem však bylo údolí při napouštění Orlické přehrady zatopeno vodou, proto je dnes výška hradu nad hladinou pouze několik metrů. Za zmínku stojí fakt, že na místě hradu kdysi stávalo prehistorické, zřejmě keltské hradiště.
Díky tomu, že se hrad udržuje, se velmi dobře dochoval. V dnešní době je hrad Zvíkov národní kulturní památkou. Dostat se k něj lze z parkoviště u Zvíkovského Podhradí, kdy při procházce k hradu se naskytne turistům krásný výhled na hrad a na Orlické jezero. Zatopením údolí pod hradem Orlickou přehradou se ráz krajiny výrazně změnil. Kdysi skalnaté stráně strmě spadaly do údolí. Negativní dopad bohužel mělo zatopení i na severní část hradu s podhradním městečkem a kostelem sv. Mikuláše, které tak bylo zničeno.
V bezprostřední blízkosti hradu najdeme malebné lesy, které lákají k procházkám a výletům na kole. Ze Zvíkovského podhradí vedou značené turistické a cyklistické stezky. Přehradní nádrž zase umožňuje plavání, rybolov, vodní sporty a také lodní dopravu. Turistická trasa ze Zvíkova, která je dlouhá 25 km, vás povede na zámek Orlík. Další trasou je trasa, která vede podél zlatonosné řeky Otavy až ke hradu Zvíkov. Řeka cestou ztrácí svou sílu a splyně v jednu hladinu – Orlickou přehradou. Procházka vede podél malebných skalních útvarů a podél lesa, kdy značená cesta mizí místy v lese a pak se opět vynoří do volné krajiny.
ZVÍKOVSKÝ RARÁŠEK
- 5 vepřových řízků
- 100 g cibule
- 100 g čerstvé nebo sterilované papriky
- 150 g slaniny
- 5 nepříliš ostrých feferonek
- 50 g másla
- sůl
- pepř
- alobal a olej na potření
POSTUP
Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájenou cibuli, plátek slaniny, nakrájenou zelenou nebo sterilovanou papriku, dáme celou feferonku a 10 g másla, druhou stranu řízku přeložíme a okraje scukneme. Na omaštěný čtverec alobalu položíme přeložený řízek a alobal zabalíme tak, aby nevytékala šťáva. Pečeme v rozehřáté troubě 30 – 40 minut. Na talíř můžeme maso položit v alobalu. Jako příloha jsou nejlepší hranolky, může být i rýže a brambory v jakékoli úpravě.