Jiný kraj, jiný mrav. To platí na vše a samozřejmě také na pití čaje. Zajímá vás čaj a rádi byste se dozvěděli, jaké rituály s pitím čaje se ve světě dějí? Jak si čaj vychutnávají Číňané, Rusové, Japonci nebo Britové? Pojďte s námi rozlousknout magické tajemství čaje, který si oblíbil celý svět!
Mezi země nejvíce spjaté s pitím čaje nepochybně patří Čína, Japonsko, Rusko, Indie a Anglie.
Jaké jsou jejich tradiční čajové rituály?
Čína
V Číně je čaj jedním z nejpopulárnějších přírodních nápojů a začal se zde pít již v 15. století. Ne nadarmo je tedy právě Čína označována jako kolébka čaje. Čaj neustále prolínal čínskou kulturou a historií a jeho tradice se dodržují dodnes. Mniši se jím povzbuzovali, šlechta měla na pití čaje dokonce vlastní místnost a začaly se hojně stavět čajovny a altánky pro pití čaje.
V Číně se pije zelený i černý čaj bez přísad a vychutnává se jeho originální chuť. Tím Číňané docílí potěchy duše a příjemného zážitku z každého šálku. Čaj se servíruje ve speciálním hrníčku zvaném zhong a z něj je rozléván do menších šálků.
Japonsko
Z Číny se čaj rozšířil také do Japonska a setkal se se stejně velkým ohlasem. Tradiční japonský čajový obřad se nazývá Cha-no-yu a dodržuje se dodnes. Podstatou čajového obřadu je rozjímání a úvahy o životě, umění ocenit jedinečnost okamžiku z hlediska času, místa a období a zachycení rovnováhy sebe sama i okolního světa.
V Japonsku je nejvíce obvyklý zelený čaj bez přísad, a to proto, aby se nijak nezměnila jeho přírodní chuť. Mezi nádobí, využívané k čajovému obřadu patří chawan, což je miska na čaj, chasen – bambusová metla, chashaku – bambusová čajová odměrka, kama – velká rychlovarná konvice a hishaku – bambusová naběračka.
Rusko
Rusové mají k pití čaje specifický přístup. Čaj připravují ve speciálním hrnci zvaném samovar. V této nerezové nádobě zůstane velké množství vody dlouho teplé. Nad samovar se položí konvička s velmi silným černým čajem a členové obřadu si tak mohou čaj zředit teplou vodou dle chuti a libosti. Rusové si tak mohou v poklidu užívat společné chvíle s rodinou při popíjení oblíbeného černého čaje. K servírování čaje se v Rusku používá konvička na čaj se šálkem pro každého účastníka rituálu, dále pak samovar, který bývá většinou velmi zdobený zejména zlatem a pestrými barvami.
Indie
Čaj v Indii získal popularitu v 19. století a stal se národním nápojem. Indie je jedním z největších producentů čaje. Svůj poklad si umí náležitě vychutnat a i když nemají žádný speciální rituál, kvalitní sypaný čaj je pro ně součástí každodenního života doma, v práci, na ulici i na cestách.
Indové si čaj ochucují velkým množstvím různého koření, jako je kardamom, šafrán, anýz, bílý pepř, máta nebo i oříšky. Takto ochucené čaje se v Indii nazývají masala. Málokdy se setkáte s obyčejným čajem, který není nijak dochucený. Indové si také rádi vychutnávají čaj s mlékem, do kterého je přidáno opravdu velké množství cukru.
Anglie
Anglická tradice pití čaje o páté pochází z 19. století. V dnešní době už je spíš jen pověrou, že všichni Britové odpoledne zanechají veškeré činnosti a jdou si vychutnat šálek dobrého čaje. Čaj se pije nejčastěji při obědech a večeřích. K němu se servíruje také lehké občerstvení, jako jsou sušenky, pečivo a další laskominy. Z tohoto rituálu vznikl název pro čajové pečivo.
V Británii se pije výhradně silný černý čaj, různé druhy Darjeelingu nebo typický anglický čaj Earl Grey. Pije se se smetanou nebo mlékem, slazený i neslazený. Pokud si u vás doma chcete také vychutnat kvalitní anglický čaj, zvolte značkový kvalitní čaj Twinings nebo English Tea Shop.