Štramberk je malebné podhorské městečko, které se nachází uprostřed Štramberské vrchoviny na svazích Zámeckého kopce, Bílé hory, Skalek a Kotouče. Pro svou malebnost bývá město nazýváno „Moravským Betlémem“. Kromě své romantické polohy najdeme zde přírodní krásy, historické a kulturní památky, ale také dochovanou a obnovenou lidovou architekturu.
V městě byla v roce 1969 zřízena městská památková rezervace, která si kladla za úkol zachránit ohrožené památky lidové kultury a hlavně vytvořit podmínky pro nápravu toho, co promeškaly minulé generace. Proto je chvályhodné, že je na každém kroku vidět snaha uchovat podobu starého Štramberka pro budoucí generace. Město se nachází na severovýchodní Moravě v okrese Nový Jičín a rozkládá se na úpatí Bílé Hory. Na jeho svahu najdeme velmi známou jeskyni Šipka. Ta je proslavená světoznámým nalezištěm neandertálského člověka. Ve Štramberku se narodil cestovatel Jiří Hanzelka, který spolu s Miroslavem Zikmundem procestoval svět v automobilu zn. Tatra, vyrobeného v Kopřivnici
Dominantou města Štramberk je Štramberská Trúba. Která je zbytkem zříceniny hradu Strallenberg. Je to 40 m vysoká ve tvaru válce věž z kamenného zdiva. Věž byla obnovena a opravena na rozhlednu se zachovanými zbytky opevnění. Architektonický unikát představuje zejména urbanistický soubor roubených chalup, z nichž převážnou většinu tvoří městskou památkovou rezervaci. Štramberk proslavily tzv. Štramberské uši, to je perník, který se zde peče již dlouhá staletí jako upomínka na legendární vítězství štramberských křesťanů nad mongolským vojskem.
Štramberské uši
- 250 g cukr krystal
- mletý badyán
- 1 špetka mleté nové koření
- 500 g hladká mouka
- 2 lžíce med
- ½ lžíce mletý hřebíček
- tuk na vymazání
- ½ balíčku mletá skořice
- ½ lžičky mletý anýz
- ½ lžičky jedlá soda
- 1 špetka mletý bílý pepř
- 3 vejce
POSTUP:
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme odležet v chladnu 24 hodin uležet. Z těsta pak vyválíme na placku silnou 2 až 3 mm. Z placky vykrajujeme větší oválky. Na vymazaném plechu je upečeme. Ještě horké Štramberské uši stočíme do kornoutků a poté vložíme do hrnečku nebo sklenice vychladnout.
Reply