V České republice se nachází málo míst s takovou nevšední krajinou jakou je Pálava. Pálavské vrchy nebo-li správně Pavlovské vrchy, se nachází mezi Dolními a Horními Věstonicemi, Pavlovem a Mikulovem. Příroda je zde velmi rozmanitá a krásná. Najdeme tu bělostné skály, na jaře rozkvetlé stepi, vinohrady na ozářených stráních od slunce, Milovický les a podpálavské luhy na břehu slepého ramene Dyje. Právě zde se objevili první zemědělci. K nejvýznamnějším městům ve středověku patřil Mikulov a dodnes zůstává střediskem moravského vinařství. V roce 1976 byla Pálava vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí, její dominantou jsou Pavlovské vrchy, které se vyvinuly na vápencových kopcích. Je to soustava několika kopců. Kolem nich se rozkládá oblast Pálavy, což je unikátní biosférická rezervace UNESCO. Najdeme zde také terény pro horolezecké nadšence nebo obyčejné turisty. Směrem k Mikulovu se celý masív pak snižuje a ztrácí v okolní pahorkatině.
V oblasti Pálavy najdeme i historické památky. Jsou zde zříceniny pálavských hradů a v Dolních Věstonicích se dovíme, jak žili tvůrci Věstonické venuše. Pálava je ale známá příznivcům vinařství a vína. Na Mikulovském zámku začíná naučná vinařská stezka, po které můžeme poznat Pálavské vinice a sklepní oblasti. Vinařskou tradicí Pálava žije v době vinobraní, které patří k nejproslulejším v české republice. Oblast Pálavy můžeme poznávat jak pěšky nebo na kole na dobře značených trasách.
Na posledních výběžcích Pálavy najdeme Mikulov, který je obklopený vinicemi. S vínem se zde potkáme na každém kroku, v historických uličkách i na zámku. Silueta mohutného zámku je viditelná již z dálky. Zámek stojí na skalnatém útesu a je dominantou Mikulova. Unikátem na zámku je expozice vinařství v zámeckém sklepě s obřím sudem.
SLOVÁCKÉ LATY
- bramborové těsto vlastní nebo polotovar
- hladká mouka
- olej
- povidla
- mletý mák smíchaný s cukrem
- cukr moučka na posypání
POSTUP
Vytvoříme těsto, z něj vyválíme nohavičku, nožem ukrajujeme kousky a pomocí válečku tvoříme placky, asi jako palačinky. Smažíme na pánvi na trošce oleje po obou stranách do zlatova. Poté mažeme povidlami podle chuti, sypeme mákem smíchaným s cukrem a rolujeme. Posypeme cukrem moučkou a baštíme.