Když se v Ostravě a okolí řekne Mexiko, mnohým lidem se nevybaví Amerika, ale hospůdka kousek za městem. Právě tak se jmenuje výletní hospoda, která dostala název podle chatové osady. Místo, které je obklopeno loukami a lesy se stalo vyhledávaným místem výletníků, jenž sem míří pěšky, kole i autem. A nejezdí sem pouze kvůli hezkému prostředí, ale také kvůli jídlu, nejlepším nakládaným tvarůžkám!
Na tvarůžky na kole
Mexiko nabízí celoroční posezení v útulném prostředí, jejíž součástí je také venkovní posezení s mnoha místy jak pro vás, tak pro vaše miláčky i kola. Dnes si pojďme popsat trasu na kole z Opavy až k tomuto hostinci u Buroňe.
Délka trasy je asi 60 km a vede: Opava – Kravaře – Štítina – Přerovec – Ohrozima – Hrabyně – Horní Lhota – Dolní Lhota – Vřesina – Mexiko – Klimkovice – Čavisov – Kyjovice – Pustá Polom – Podvihov – Raduň – Opava.
Z Opavy se vydáte po značené cyklotrase č.55 do Kravař z nichž odbočíte na Štítinu. Poté pokračujete k vodní nádrži Přerovec a od té se dáte do lesa na cyklotrasu č. 6199, která vás povede kolem rehabilitačního ústavu v Hrabyni. Projedete několika vesnicemi stále po této trase až do chatové osady Mexiko. Jedete po silnici, ze které sjedete vpravo a cíl máte téměř před sebou – Hostinec u Buroně. Pokud jste dostatečně posilněni skvělými tvarůžky a pivem, můžete se vydat po stejné cestě zpět, nebo si ještě udělat výlet do lázní Klimkovice, které stojí také za to. Po návštěvě Jódových lázní se napojíte na značenou trasu č. 6140. Tato cyklostezka vás zavede až do Raduně, odkud lehce dojedete do Opavy.
Na Mexiko na tvarůžky u Ostravy jsou i jednodušší cesty
Pokud nejste zastánci cyklistiky, tak na tvarůžky můžete vyrazit i autem, nebo pěšky. Po svých se zde nejjednodušeji dostanete, pokud dojedete na konečnou v Porubě, a pak se hodinovou procházkou po značené cestě dostanete až na Mexiko.
NAKLÁDANÉ TVARŮŽKY
- balení tvarůžků
- drcený kmín
- sladká paprika
- pivo
Postup: Do uzavíratelné nádoby dáte syrečky, posypete je kmínem, paprikou a pokapete pivem. Pořádně utáhnete a uschováte na místo s pokojovou teplotou. Asi po 5 dnech odšroubujete a podáváte s cibulí, čerstvým chlebem a máslem.
Asi tak dobré jako od Buroně nebudou, ale i tak si pošmáknete. Přejeme dobrou chuť.