Krušné hory se nachází podél severozápadních hranic České republiky s Německem. Najdeme zde desítky lyžařských areálů, spoustu turistických tras a naučných stezek. Vysoká kapacita ubytovacích míst spojená s bohatou nabídkou turistických služeb celoročně láká jak domácí tak zahraniční turisty. Atraktivní podívanou, která je nezapomenutelným zážitkem je pohled z 16 m vysoké rozhledny na Plešivci, který leží v nádherné krajině Krušných hor. Milovníci pěší turistiky dostávají jako odměnu za výstup na Plešivec krásný výhled na Abertamy a okolí.
Na některých vrcholcích Krušných hor najdeme i zříceniny někdejších hradů. Dnes to jsou polorozpadlé brány a pár kamenů a některé udržovány a rekonstruovány pro lepší představu, jak to tehdy vlastně vypadalo. V přírodním parku Jelení vrch najdeme nádhernou přírodu, rozlehlé pláně s močály. Zajímavou naučnou stezkou se můžeme projít v okolí Jáchymova, která nám přiblíží život v dolech. Stezka začíná na jáchymovském náměstí. Titulem nejvyšší položenou obcí ve střední Evropě se pyšní obec Boží Dar. Je jedním z nejvýznamnějších turistických center.
Nejvyšší horou Krušných hor je Klínovec s 1244 m. V zimním i letním období je častým turistickým cílem. Kromě jedinečného výhledu do okolí je lyžařským rájem pro lyžaře, na své si přijdou také turisté, cyklisti i nordic walkeři. Z Božího Daru je na Klínovec cca 4 km. Velmi romantická bude procházka nebo projížďka na kole po červené turistické značce. Na Klínovci stojí za to navštívit rozhlednu, jedinečná je i jízda lanovkou na Klínovec z Jáchymova a opačně a dále tzv. downhill – sjezd na kole. Jízda lanovkou umožní nejen poznat okolí Klínovce v náročném horském terénu, ale především umožňuje minimální námahu při výstupech za poznáváním krás Krušných hor.
KRUŠNOHORSKÉ BRAMBRDLE
- 500 g hladké mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 300 g vařených brambor
- 4 ks velké cibule
- 5 dl mléka
- mletý pepř
- sůl
POSTUP
Mouku smícháme s vodou, až vznikne těsto, osolíme, opepříme. Z těsta vyválíme plát a skleničkou vykrajujeme placičky. Na placičky pokládáme nádivku a přehnutím tvoříme pirohy. Na pánvičce dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku, cibule musí být hodně, čím více, tím lépe. Pirožky vaříme ve vařící vodě. Hotové pirožky vyplavou na povrch, scedíme je a necháme okapat. Pirožky dobře promícháme s cibulkou. Pirožky obalené cibulkou, namáčíme do „ smetánky“a jíme je rukama.
Nádivka
Uvařené brambory necháme vystydnout, oloupeme je, rozšťoucháme a smícháme s tvarohem, osolíme a opepříme.
Smetánka
Odvážíme 250 g tvarohu a smícháme s mlékem, osolíme.