Krkonoše jsou hory mnoha Nej. Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, mají neuvěřitelně velmi pestrou přírodu a jsou u nás skutečně jediné hory s vysokohorským rázem. Nacházejí se zde strmé ledovcové kary, rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny a údolíčka, která jsou lemována roubenými domky. Při procházkách či horských túrách se můžete zaposlouchat do hukotu vodopádů a narazit můžete také na tajemná rašelinová jezírka.
Královnou těchto českých velehor je Sněžka, která jakoby důstojně shlížela na své celé a velké panství. Krkonoše zaujmou každého návštěvníka a to rozmanitou krajinou a drsnou krásou. Příroda v Krkonoších se chlubí svou výjimečnou krásou a bohatstvím a pro její zachování byly v roce 1963 Krkonoše vyhlášeny národním parkem. A od roku 1992 jsou na seznamu biosférických rezervací. Krkonoše lze označit jako ráj vodopádů, mnohé z nich jsou mohutné a dosahují velkých výšek.
Co by neměl žádný návštěvním při návštěvě Krkonoš vynechat je bezesporu nejvyšší hora Sněžka. Je vyhledávaným cílem a současně bodem, odkud lze vidět z východní části Krkonoš na česko-polskou hranici. Díky své výšce 1602 m poskytuje Sněžka fascinující výhled do daleké krajiny. Sněžka se nachází na Hraničním hřebenu. Přes její vrchol prochází česko-polská státní hranice. Na severní straně – polské, spadají srázy do údolí Lomničky, na jižní české do Obřího dolu. Na Sněžku vede několik tras. Výchozím bodem je Pec pod Sněžkou, kde je nástupní místo sedačkové lanovky. Z vrcholu Sněžky vedou značené turistické trasy k Luční boudě, do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo Horní Malé Úpy.
Krkonošské kyselo
- 120 g chlebového těsta – kvásek
- 900 ml vody
- hrst sušených hub
- 200 ml mléka
- sůl, kmín
- 2 vejce
- 1 středně velká cibule
- 300 g brambor
- 40 g másla nebo sádla
POSTUP
Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme do měkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká namíchaná vajíčka, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky
Reply