Nejseverněji položeným pohořím v České republice jsou Jizerské hory. Své jméno získaly podle řeky Jizery, která pramení na svahu nejvyšší české hory – na hoře Smrk. Nachází se mezi Krkonošemi a Lužickými horami. Nejvyšší horou je hora Wysoka Kopa s výškou 1126 m n. m., která v severovýchodní části zasahuje na polské území. Na naší české straně je nejvyšší horou Smrk s 1124 m n. m. Přímo v centrální oblasti hor se nachází rašelinné horské louky a rašeliniště a pramení tu spousta vodních toků. Zajímavostí jsou skalní útvary, kamenná moře a skalnatá údolí, které se vytvořily na okrajích a hřebenech hor. Potoky a říčky padají z velkých výšek jako vodopády z náhorních plání dolů do podhůří.
Otevřené planiny a rozhledny, kterých je celkem čtrnáct, nabízí nádherné výhledy do krajiny. Jizerské hory jsou chráněnou krajinnou oblastí. Jedním z nejvíce navštěvovaných míst je nová lesní cesta dlouhá přes 400 m. Z rašeliniště na Čihadle se dá snadno dostat na rozcestí Na Kneipě. Nová cesta poslouží v létě pěším turistům a v zimě běžkařům. Na hoře Smrk stojí moderní rozhledna, která je vysoká 20 metrů a má ocelovou konstrukci. Vrcholek Smrku netvoří vrcholové skalisko, ale spíše plošina. Blízko vrcholu se nalézá rašeliniště a na jeho svazích pramení řeka Jizera. Od roku 1997 je na Smrku zpřístupněn pohraniční přechod pro pěší a cykloturisty do sousedního Polska. Z jihu vede na Smrk stezka s názvem Nebeský žebřík. Ze Smrku vede cesta na jih a sever podél státních hranic.
Jizerské hory nabízí aktivní sportovní dovolenou v létě i v zimě, dostatek prostoru i k odpočinku a relaxaci. V létě jsou Jizerské hory inspirací přehrady, hrady a rozhledny
TAJEMSTVÍ JIZERSKÝCH HOR – RECEPT
Vepřová kotleta
Žampiony
Zakysaná smetana
Plátkový sýr
Brambory
Cibule
Anglická slanina
Zázvor
Sůl
Pepř
Bazalka
Škrob
Šlehačka
Slunečnicový olej
Kompotované broskve
Míchaný kompot
Jehly na špíz
POSTUP
Kotlety naklepeme a z poloviny odřízneme od kosti. Osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme na hrubo. Vařené brambory nakrájíme na menší kousky, slaninu na kostky a oloupanou cibuli najemno. Na jedné pánvi na troše oleje osmahneme cibuli nasklovato, přidáme slaninu, krátce opečeme a přidáme brambory a pomalu opečeme. Žampiony orestujeme na tuku, lehce podlijeme a dusíme do měkka. Přidáme zázvor a smetanu, krátce prohřejeme. Pořádně mícháme, aby se smetana nesrazila, přidáme trochu solamylu namočeného ve studené vodě. Omáčka na žampionech musí být hustá.
Kotlety opečeme po obou stranách. Opečené brambory se slaninou narovnáme na talíře, na ně položíme opečené kotlety, na které rozložíme žampiony ve smetanové omáčce, položíme půlku broskve a plátek sýra. Dáme zapéct.
Na jehly napícháme střídavě ovoce z míchaného kompotu. Zapečené jídlo vyndáme z trouby, zapíchneme špíz a ozdobíme šlehačkou.