Ochutnejte Česko a dopřejte si na Vaší dovolené pořádně kulinářské zážitky. Pokud máte rádi grilování a guláš party dopřejte si chaty k pronájmu. Pokud se rádi necháte obsluhovat a chcete přitom ochutnat vínko vyberte se na Jižní Moravu, kde najdete výborné ubytování na Jižní Moravě za nízké ceny s nabídkou degustaci vín z dané oblasti. Po parádní ochutnávce vín se vyberte poznávat historické městečko Lednice. Pokud zde chcete strávit více jako jen jednodenní výlet, pěkné apartmány či penziony najdete v sekci ubytování Lednice.

Jizerské hory a jejich tajemství

Nejseverněji položeným pohořím v České republice jsou Jizerské hory. Své jméno získaly podle řeky Jizery, která pramení na svahu nejvyšší české hory – na hoře Smrk. Nachází se mezi Krkonošemi a Lužickými horami. Nejvyšší horou je hora  Wysoka  Kopa s výškou 1126 m n. m., která v severovýchodní části zasahuje na polské území. Na naší české straně je nejvyšší horou Smrk s 1124 m n. m. Přímo v centrální oblasti hor se nachází rašelinné horské louky a rašeliniště a pramení tu spousta vodních toků. Zajímavostí jsou skalní útvary, kamenná moře a skalnatá údolí, které se  vytvořily  na  okrajích  a   hřebenech hor. Potoky a říčky padají z velkých výšek jako vodopády z náhorních plání dolů do podhůří.

jizerske hory

jizerske hory

Otevřené  planiny  a rozhledny, kterých je celkem čtrnáct, nabízí nádherné výhledy do krajiny. Jizerské hory jsou chráněnou krajinnou oblastí. Jedním z nejvíce navštěvovaných míst je  nová  lesní  cesta  dlouhá  přes  400  m. Z  rašeliniště   na  Čihadle  se dá snadno dostat na rozcestí  Na  Kneipě.  Nová cesta poslouží v létě pěším turistům a v zimě běžkařům. Na hoře Smrk  stojí  moderní  rozhledna,  která je vysoká 20 metrů a má ocelovou konstrukci. Vrcholek Smrku netvoří vrcholové skalisko, ale spíše plošina. Blízko vrcholu se nalézá rašeliniště a na jeho svazích pramení řeka Jizera.  Od   roku  1997  je na Smrku zpřístupněn pohraniční přechod pro pěší a cykloturisty do sousedního Polska. Z jihu vede na Smrk stezka s názvem Nebeský žebřík. Ze Smrku vede cesta na jih a sever podél státních hranic.

Jizerské hory nabízí aktivní sportovní dovolenou v létě i v zimě, dostatek prostoru i k odpočinku a relaxaci. V létě jsou Jizerské hory inspirací přehrady, hrady a rozhledny

 

TAJEMSTVÍ  JIZERSKÝCH HOR   –   RECEPT

Vepřová kotleta

Žampiony

Zakysaná smetana

Plátkový sýr

Brambory

Cibule

Anglická slanina

Zázvor

Sůl

Pepř

Bazalka

Škrob

Šlehačka

Slunečnicový olej

Kompotované broskve

Míchaný kompot

Jehly na špíz

POSTUP

Kotlety naklepeme a z poloviny odřízneme od kosti. Osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme na hrubo. Vařené brambory nakrájíme na menší kousky, slaninu na kostky a oloupanou cibuli najemno. Na jedné pánvi na troše oleje osmahneme cibuli  nasklovato, přidáme slaninu, krátce opečeme a přidáme brambory a pomalu opečeme. Žampiony orestujeme na tuku, lehce podlijeme a dusíme do měkka. Přidáme zázvor a smetanu, krátce prohřejeme. Pořádně mícháme, aby se smetana nesrazila, přidáme trochu  solamylu  namočeného ve studené vodě. Omáčka na žampionech musí být hustá.

Tajemství jizerských hor

Tajemství jizerských hor

Kotlety opečeme po obou stranách. Opečené brambory se slaninou narovnáme na talíře, na ně položíme opečené kotlety, na které rozložíme žampiony ve smetanové omáčce, položíme půlku broskve a plátek sýra. Dáme zapéct.

Na jehly napícháme střídavě ovoce z míchaného kompotu. Zapečené jídlo vyndáme z trouby, zapíchneme špíz a ozdobíme šlehačkou.

.

Sledujte nás na Facebooku!

Buďte s námi stále v kontaktu!
Každodenní porce exotiky, ale i domácích krás na vaše obrazovky!