Pustevny jsou nejvýznamnější a nejnavštěvovanější horské středisko Beskyd. Leží mezi Radhoštěm a Tanečnicí. Atraktivnosti dodávají Pustevnám dřevěné stavby, postavené v lidovém stylu a také stylové dřevěné koliby. Pustevny jsou významnou křižovatkou turistických tras. Východním směrem lze dojít kolem jediného plesa v Beskydech k Čertovu mlýnu, kde se nachází ojedinělé skalní útvary. Západním směrem po Naučné stezce Radegast kolem sochy pohanského boha Radegasta lze dojít k vrcholu Radhoště, vysokého 1129 m. Z něj lze spatřit jedinečné panorama a neopakovatelné výhledy do dalekého okolí. Hora Radhošť je protkána podzemními chodbami a jeskyněmi a je součástí národní přírodní rezervace.
Pustevny jsou v zimním období velmi vyhledávaným lyžařským střediskem, které disponuje 11 lyžařskými vleky a 9 sjezdovkami. Zvlášť oblíbená je dvousedačková lanovka, kterou se na Pustevny lze dostat z Ráztok u Trojanovic a kterou hojně využívají turisté v létě i v zimě. Na Pustevny vede také silnice z Prostřední Bečvy.
Lanová dráha Ráztoka – Pustevny se nachází v oblasti Radhošťské hornatiny ve výšce 620 až 1020 m n.m. Nástupní stanici najdete blízko hotelu Ráztoka v Trojanovicích. Sedačková lanovka nabízí turistům skutečně ojedinělou jízdu se zajímavým pohledem na krajinu z ptačí perspektivy. Rekreační oblast Pustevny nabízí turistické stezky, naučné stezky, atraktivní cíle a také sportovní aktivity. V létě je to cyklistika, koloběžky, nordic walking, lanový park Tarzanie a v zimě upravované běžecké stopy a sjezdové tratě. Pustevny jsou jedním z největších středisek zimního sportu v Beskydech.
Valašská kyselica
- 350 g kysaného zelí
- 2 středně velké brambory
- 1 klobása
- 1 smetana ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- 2 lžičky majoránky
- ½ lžičky kmínu
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
POSTUP:
Zelí zalijeme vodou a dáme vařit. Přidáme koření, kmín, majoránka a bobkový list. Po 15 minutách vaření přidáme nakrájené brambory a klobásku a asi dalších 20 minut vaříme. Ve smetaně a troše vody rozmícháme mouku a zahustíme kyselici. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem. Pokud je zelí hodně kyselé, ještě před vařením jej propláchneme.
Reply