Itálie je zemí zaslíbenou nejen pro milovníky moře, historických památek, nádherných scenérií a krásného počasí, ale také pro všechny gurmány a milovníky vína. A pokud platí tvrzení, že kultura a povaha jiného národa se pozná skrze jeho kuchyni, pak to bude poznávání obzvlášť chutné. Italská gastronomie totiž patří mezi světovou špičku, pyšní se celou řadou nej – bývá označována jako nejlepší a nejstarší. Neobejde se bez těstovin, vynikajících sýrů, ryb, spousty zeleniny a kvalitního olivového oleje, který domorodí obyvatelé přidávají prakticky do všeho. Vyhlášená je rovněž pravá italská smetanová zmrzlina.
Italové jako spolustolovníci
Italové jsou známí svým temperamentem, který nezapřou ani při jídle. Ke stolu obvykle usedají ve velkém počtu lidí, schází se celá široká rodina i blízcí přátelé a všichni spolu živě debatují. Není nic výjimečného, když oběd či večeře trvá i několik hodin. Setkání totiž berou jako společenskou událost a samotné jídlo je pro ně potěšením. Jeho chuť a vůni potřebují s někým sdílet a sdělovat si své dojmy. Velký důraz kladou i na to, jak pokrmy vypadají na talíři, často by se tak dalo hovořit přímo o uměleckých dílech. K obědu usedají ve všední dny v době siesty, tedy mezi jednou a třetí hodinou odpolední. Vychutnávají si však hlavně společnou večeři, kdy na čas rozhodně nehledí. Začínají předkrmem, po něm přichází na řadu první chod, obvykle rizoto nebo těstoviny, pokračuje se druhým chodem, který tvoří ryby a maso, na závěr se podává sýr a čerstvé ovoce.
Bez dobrého pití to nejde
K dobrému jídlu nesmí chybět dobré pití. A co jiného si v Itálii dopřát než kvalitní červené víno, které je takřka součástí tamní kultury a způsobu života?Přední místa však Italové zaujímají nejen, pokud se jedná o konzumaci. Tato země na Apeninském poloostrově patří k největším exportérům vína na světě. Na jejím území se pěstují především domácí odrůdy, jako je Sangiovese, Montepulciano, Pimitivo či Nebbiolo, najdeme zde však také odrůdy mezinárodní, hlavně Merlot či Cabernet Sauvignon. Proslavená jsou rovněž italská šumivá vína, svěží Prosecco zná dnes prakticky každý. Tak, naučte se i vy vychutnávat život se vším, co k němu patří – v každém jeho doušku.