Severovýchodní oblast České republiky je tvořena pohořím Moravskoslezských Beskyd i Vsetínských vrchů. Tento region byl ve 13. a 14. století osídlen pastevci ovcí – Valachy a podle nich tento kraj také dostal název Valašsko. Valašsko je tvořeno více městy – Vsetínem, Dolní, Střední i horní Bečvou, Frenštátem pod Radhoštěm, Kelčí, Hutiskem nebo Rožnovem pod Radhoštěm o kterém právě dnes bude řeč a povíme si také něco o skvělých Valašských frgálech.
Valašské muzeum v přírodě
V Rožnově najdete jedinečné dřevěné domy – Dřevěné městečko, které je srdcem Rožnovského skanzenu. V Dřevěném městečku najdete kromě krásných chaloupek také kostel sv. Anny, který obklopuje tzv. Valašský Slavín – místo odpočinku významných osobností Moravského Valašska. Dřevěné městečko spolu s Mlýnskou dolinou i Valašskou dědinou tvoří komplex Valašského muzea v přírodě. Dřevěné lidové stavby, funkční mlýn, políčka s dávnými plodinami, zvířata i hospůdky s tradičními specialitami. To vše je Rožnov pod Radhoštěm, kde se po celý rok dějí různé společenské akce.
Musíme přiznat, že se nám tady velice líbilo a musíme také přiznat, že nám tady velice chutnalo. Ovšem pravé Valašské frgály nic nepředčí, proto se s vámi podělíme o jejich skvělý recept a vy si tak můžete udělat Valašsko doma. Pokud tam zrovna nebudete mít cestu.
VALAŠSKÉ FRGÁLY – tvarohové
- 1 a ½ kostky kvasnic
- 2 dcl mléka
- 3 vanilkové cukry
- 5 kostek měkkého tvarohu
- 22 dkg cukru
- 7 vajec
- ½ kg polohrubé a ½ kg hrubé mouky
- 1 a ½ Hery
- 1 máslo
- 3dcl rumu
- Perník na posypání a postrouhání
- Rozinky a citronová kůra
POSTUP těsto
Z kvasnic, teplého mléka a 1 vanilkového cukru uděláme kvásek. Poté přidáme prosetou polohrubou mouku, 8 dkg cukru, 1 vejce, 2 žloutky, ½ lžičky soli, 10 dkg rozpuštěného tuku, citronovou kůru. Vymísíme těsto a necháme 15 minut kynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a děláme větší bochánky, které necháme zase 15 minut kynout.
Poté z nich vyválíme placku ve tvaru koláče. Dáme je na pečící papír a okraje potřeme rozšlehaným celým vejcem. Doprostřed naneseme 4 vrchovaté lžíce tvarohové směsi a rozetřeme rovnoměrně na celý koláč. Posypeme posypkou, rozemletým perníkem a poprášíme mletými ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut na 180o . Podle vaší trouby. Po vychladnutí každý frgál polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
NÁDIVKA:
Tvaroh, 3 žloutky, 10 dkg rozpuštěného tuku, 16 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, hrst rozinek. Vše smícháme. Z bílků vyšleháme společně s lžičkou citronové šťávy tuhý sníh a lehce vmícháme do tvarohu.
POSYPKA:
Hrubá mouka, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, Hera. Vše smícháme v sypkou hmotu.
Zůstanou dlouho čerstvé, ale nejlepší jsou druhý den!.