Ochutnejte Česko a dopřejte si na Vaší dovolené pořádně kulinářské zážitky. Pokud máte rádi grilování a guláš party dopřejte si chaty k pronájmu. Pokud se rádi necháte obsluhovat a chcete přitom ochutnat vínko vyberte se na Jižní Moravu, kde najdete výborné ubytování na Jižní Moravě za nízké ceny s nabídkou degustaci vín z dané oblasti. Po parádní ochutnávce vín se vyberte poznávat historické městečko Lednice. Pokud zde chcete strávit více jako jen jednodenní výlet, pěkné apartmány či penziony najdete v sekci ubytování Lednice.

Navštivte Rožnov pod Radhoštěm a ochutnejte skvělé frgály

Severovýchodní oblast České republiky je tvořena pohořím Moravskoslezských Beskyd i Vsetínských vrchů. Tento region byl ve 13. a 14. století osídlen pastevci ovcí  – Valachy a podle nich tento kraj také dostal název Valašsko. Valašsko je tvořeno více městy – Vsetínem, Dolní, Střední i horní Bečvou, Frenštátem pod Radhoštěm, Kelčí, Hutiskem nebo Rožnovem pod Radhoštěm o kterém právě dnes bude řeč a povíme si také něco o skvělých Valašských frgálech.

Valašské muzeum v přírodě

V Rožnově najdete jedinečné dřevěné domy – Dřevěné městečko, které je srdcem Rožnovského skanzenu. V Dřevěném městečku najdete kromě krásných chaloupek také kostel sv. Anny, který obklopuje tzv. Valašský Slavín – místo odpočinku významných osobností Moravského Valašska.  Dřevěné městečko spolu s Mlýnskou dolinou i Valašskou dědinou tvoří komplex Valašského muzea v přírodě. Dřevěné lidové stavby, funkční mlýn, políčka s dávnými plodinami, zvířata i hospůdky s tradičními specialitami. To vše je Rožnov pod Radhoštěm, kde se po celý rok dějí různé společenské akce.

Musíme přiznat, že se nám tady velice líbilo a musíme také přiznat, že nám tady velice chutnalo. Ovšem pravé Valašské frgály nic nepředčí, proto se s vámi podělíme o jejich skvělý recept a vy si tak můžete udělat Valašsko doma. Pokud tam zrovna nebudete mít cestu.

VALAŠSKÉ FRGÁLY – tvarohové

  • 1 a ½ kostky kvasnic
  • 2 dcl mléka
  • 3 vanilkové cukry
  • 5 kostek měkkého tvarohu
  • 22 dkg cukru
  • 7 vajec
  • ½ kg polohrubé a ½ kg hrubé mouky
  • 1 a ½ Hery
  • 1 máslo
  • 3dcl rumu
  • Perník na posypání a postrouhání
  • Rozinky a citronová kůra

POSTUP těsto

Z kvasnic, teplého mléka a 1 vanilkového cukru uděláme kvásek. Poté přidáme prosetou polohrubou mouku, 8 dkg cukru, 1 vejce, 2 žloutky, ½ lžičky soli, 10 dkg rozpuštěného tuku, citronovou kůru. Vymísíme těsto a necháme 15 minut kynout.  Těsto vyklopíme na pomoučený vál a děláme větší bochánky, které necháme zase 15 minut kynout.

Poté z nich vyválíme placku ve tvaru koláče. Dáme je na pečící papír a okraje potřeme rozšlehaným celým vejcem. Doprostřed naneseme 4 vrchovaté lžíce tvarohové směsi a rozetřeme rovnoměrně na celý koláč. Posypeme posypkou, rozemletým perníkem a poprášíme mletými ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut na 180o . Podle vaší trouby. Po vychladnutí každý frgál polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Valašský frgál

Valašský frgál

NÁDIVKA:

Tvaroh, 3 žloutky, 10 dkg rozpuštěného tuku, 16 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, hrst rozinek. Vše smícháme. Z bílků vyšleháme společně s lžičkou citronové šťávy tuhý sníh a lehce vmícháme do tvarohu.

POSYPKA:

Hrubá mouka, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, Hera. Vše smícháme v sypkou hmotu.

Zůstanou dlouho čerstvé, ale nejlepší jsou druhý den!.

Sledujte nás na Facebooku!

Buďte s námi stále v kontaktu!
Každodenní porce exotiky, ale i domácích krás na vaše obrazovky!