Ochutnejte Česko a dopřejte si na Vaší dovolené pořádně kulinářské zážitky. Pokud máte rádi grilování a guláš party dopřejte si chaty k pronájmu. Pokud se rádi necháte obsluhovat a chcete přitom ochutnat vínko vyberte se na Jižní Moravu, kde najdete výborné ubytování na Jižní Moravě za nízké ceny s nabídkou degustaci vín z dané oblasti. Po parádní ochutnávce vín se vyberte poznávat historické městečko Lednice. Pokud zde chcete strávit více jako jen jednodenní výlet, pěkné apartmány či penziony najdete v sekci ubytování Lednice.

Všechny chutě Čech a Moravy

Představte si, že se na vás obrátí turista ze zámoří s dotazem, co by měl v Česku ochutnat, něco opravdu tradičního, unikátního, něco, co nikde jinde ve světě nemají. Co mu poradíte? I my jsme se nad tím zamysleli a vybrali jsme několik nejzajímavějších specialit, na které můžeme být jako Češi právem hrdí. Kam za nimi vyrazit?

Štramberské uši

Do malebného moravského městečka Štramberk se sjíždějí návštěvníci z celého světa hlavně, aby vyzkoušeli dvě věci: originální pivní lázně a pochoutku jménem Štramberské uši. První zmiňované se nachází přímo na náměstí – v místním pivovaru zde vaří pivo, které nejen skvěle chutná, ale také se používá jako příměs do speciálních koupelí. Štramberské uši jsou sladké kornouty z perníkového těsta ve tvaru uší, ke kterým se váže poněkud hrůzostrašná legenda o tatarských nájezdnících, kteří utínali uši křesťanům. A také se jedná o první český potravinářský výrobek chráněný Evropskou unií!

Frgále

Za originálním frgálem musíte vyrazit na Valašsko. Nikde jinde ten opravdový neochutnáte. Jedná se o velký (nejméně 30 cm v průměru) sladký koláč posypaný drobenkou. Mezi tradiční příchutě patří tvarohový, hruškový, povidlový, meruňkový i makový, někde narazíte také na ořechový nebo borůvkový. Jedno mají ale všechny společné, jsou hříšně dobré a s jejich velikostí nebudete mít problém.

Jihočeský kapr

Chráněné zeměpisné označení Evropské unie obdržel v roce 2007 také Třeboňský kapr. Až si tedy budete chtít pochutnat na ryze české rybě, nejlepší volbou bude jihočeská Třeboň. Kapr se zde připravuje na mnoho způsobů – na modro, na černo, dušený, vařený, uzený…největším hitem posledních let jsou ale pravé kapří hranolky, tedy kousky vykostěného kapřího masa obalené v těstíčku a dozlatova usmažené.

Lázeňské oplatky

Tenoučké ještě teplé lázeňské oplatky, které voní oříšky nebo čokoládou jsou mistrovským kouskem cukrářů a pekařů z Karlových Varů. Historie výroby lázeňských oplatek je opředená tajemstvími a nejasnostmi, pravděpodobně ale jako první začala originální druh sladkostí péct v Karlových Varech německá rodina a tradice se dochovala až dodnes. Karlovarské oplatky zná celý svět, turisté si jich vozí domů do svých vlastí celé krabice a Češi je také volí jako nejčastější dárek pro hostitele při svých zahraničních návštěvách. I přesto se jim zatím speciální ochranné známky nedostalo.

Sledujte nás na Facebooku!

Buďte s námi stále v kontaktu!
Každodenní porce exotiky, ale i domácích krás na vaše obrazovky!