Ochutnejte Česko a dopřejte si na Vaší dovolené pořádně kulinářské zážitky. Pokud máte rádi grilování a guláš party dopřejte si chaty k pronájmu. Pokud se rádi necháte obsluhovat a chcete přitom ochutnat vínko vyberte se na Jižní Moravu, kde najdete výborné ubytování na Jižní Moravě za nízké ceny s nabídkou degustaci vín z dané oblasti. Po parádní ochutnávce vín se vyberte poznávat historické městečko Lednice. Pokud zde chcete strávit více jako jen jednodenní výlet, pěkné apartmány či penziony najdete v sekci ubytování Lednice.

Vysočina a originální vysočanské mrkvance

Vysočina leží na pomezí Čech a Moravy. Na severu sousedí s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s Jihomoravským krajem, na jihozápadě s Jihočeským krajem a na severozápadě se Středočeským krajem. Celé území leží v oblasti Českomoravské vrchoviny s krásnou a zachovalou přírodou. V kraji je mnoho kulturních památek, hradů, zámků i církevních staveb. Naleznete zde i dvě chráněné krajinné oblasti – Žďárské vrchy a Železné hory. Takže je jen na vás, kterou památku, či přírodní oblast navštívíte. S námi se ovšem pojďte podívat do mlynářského muzea Chadimův mlýn a ochutnat skvělou specialitu vysočiny – mrkvance.

Chadimův mlýn

Tato expozice mlýnského muzea pochází z 30. let 19. století. Můžete si zde prohlédnout mlynářské stroje z roku 1926, ale i starší nástroje, mlecí kameny či kašnu. Při prohlídce se dozvíte velmi zajímavé věci o mletí obilí, mlynářství i celé historii tohoto objektu, který je rozdělen do několika částí. O vlastní mlýnici jsme se již zmínili, obytná část slouží jako ubytování majitelů i hostů, v hospodářském stavení najdete ekofarmu s chovem mastného skotu Aberdeen Angus. Mlýn můžete navštívit od května do září, vždy od úterý do soboty. Otvírací doba je od 10:00 – 16:00.

VYSOČANSKÉ MRKVANCE (50 kusů)

  • 1 kg mouky – 0,5 kg hladké a 0,5 kg polohrubé
  • 20 dkg másla
  • 1 lžíce sádla
  • 5 – 7 g pekařského droždí
  • 20 dkg cukru
  • 3 žloutky
  • Mléko podle potřeby
  • Špetka soli
  • Lžička rozemletých feniklů

Náplň:

  • 1,5 kg mrkve
  • 25 dkg cukr krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • Fenykl
  • Anýz nebo pepř podle chutí, může být i rum
  • Mletý mák podle potřeby
Mrkvance

Mrkvance

POSTUP

Mrkev jemně nastrouháme a 10 minut podusíme na másle s cukrem a kořením. Necháme vše vychladnout. Přebytečnou šťávu zahustíme mletým mákem. Ze surovin si připravíme kynuté těsto a po jeho vykynutí tvoříme z těsta bochánky, jež plníme nádivkou a poté je dobře uzavřeme. Bochánky klademe na vymaštěný plech v takové vzdálenosti, aby se nespekly. Nakonec je omastíme rozpuštěným máslem a vršky potřeme bílkem. Po vytažení z trouby je můžeme sypat cukrem nebo i mákem.

Dobrou chuť!.

Sledujte nás na Facebooku!

Buďte s námi stále v kontaktu!
Každodenní porce exotiky, ale i domácích krás na vaše obrazovky!