Ochutnejte Česko a dopřejte si na Vaší dovolené pořádně kulinářské zážitky. Pokud máte rádi grilování a guláš party dopřejte si chaty k pronájmu. Pokud se rádi necháte obsluhovat a chcete přitom ochutnat vínko vyberte se na Jižní Moravu, kde najdete výborné ubytování na Jižní Moravě za nízké ceny s nabídkou degustaci vín z dané oblasti. Po parádní ochutnávce vín se vyberte poznávat historické městečko Lednice. Pokud zde chcete strávit více jako jen jednodenní výlet, pěkné apartmány či penziony najdete v sekci ubytování Lednice.

Plzeň – krásné město se skvělým jídlem i pivem

Město Plzeň leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka. Plzeň je známa jako průmyslové město s rozsáhlými továrními halami, avšak i zde lze nalézt mnoho krásných míst. Za zmínku patří třeba malebné náměstí a na něm stojící kostel sv. Bartoloměje, jehož věž je nejvyšší kostelní věží v Čechách. Z této věže je opravdu krásný výhled na celé centrum. Nevynechejte ani rotundu sv. Petra a Pavla.

Plzeň - kostel sv.Bartoloměje

Plzeň – kostel sv.Bartoloměje

Návštěva pivovaru i jeho muzea

My jsme ovšem tentokrát navštívili Plzeň za účelem návštěvy Plzeňského pivovaru i Pivovarského muzea, a při této příležitosti jsme zjišťovali, které jídlo je pro Plzeň typické. Gastronomii tohoto kraje tvoří kuchyně chodská, šumavská, pošumavská i měšťanská. Opravdu velkou tradici zde má vepřové maso na nejrůznější způsoby, moučná jídla i pokrmy z brambor.

V Plzni si pochutnáte na mnoha jídlech

Typickým pokrmem je kynutý bramborák, který se v Plzni jinak nazývá také hluchec či báč. Připravuje se z kynutého těsta ze strouhaných brambor, hrubé mouky, vajec, mléka a soli. Do těsta se přidává vařený uzený bok a vše se dochucuje majoránkou, česnekem a pepřem. Kromě tohoto skvělého jídla si zde můžete také pochutnat na různých druzích knedlíků, plzeňském guláši, do kterého si přidává pivo, anebo na šumavském pstruhovi.

KYNUTÝ BRAMBORÁK

  • 200 g syrových brambor
  • 200 g vařených brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • cukr
  • mléko
  • mletý pepř
  • majoránka
  • malá cibule
  • česnek
  • 250 g uzeného masa
  • sádlo
Kynutý bramborák

Kynutý bramborák

Postup
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí. Přidáme trošku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vykynout. Přidáme nastrouhané vařené i syrové brambory, vejce, sůl, mletý pepř, majoránku, jemně nakrájenou cibuli, třený česnek a na kostičky nakrájené uzené maso.
Zamícháme a vlijeme do pekáčku vytřeného sádlem. Dáme na teplé místo vykynout. V troubě dozlatova upečeme.

Přejeme vás skvělý zážitek z tohoto moc hezkého města, příjemnou prohlídku památek a hlavně dobrou chuť!

.

Sledujte nás na Facebooku!

Buďte s námi stále v kontaktu!
Každodenní porce exotiky, ale i domácích krás na vaše obrazovky!