Město Plzeň leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka. Plzeň je známa jako průmyslové město s rozsáhlými továrními halami, avšak i zde lze nalézt mnoho krásných míst. Za zmínku patří třeba malebné náměstí a na něm stojící kostel sv. Bartoloměje, jehož věž je nejvyšší kostelní věží v Čechách. Z této věže je opravdu krásný výhled na celé centrum. Nevynechejte ani rotundu sv. Petra a Pavla.
Návštěva pivovaru i jeho muzea
My jsme ovšem tentokrát navštívili Plzeň za účelem návštěvy Plzeňského pivovaru i Pivovarského muzea, a při této příležitosti jsme zjišťovali, které jídlo je pro Plzeň typické. Gastronomii tohoto kraje tvoří kuchyně chodská, šumavská, pošumavská i měšťanská. Opravdu velkou tradici zde má vepřové maso na nejrůznější způsoby, moučná jídla i pokrmy z brambor.
V Plzni si pochutnáte na mnoha jídlech
Typickým pokrmem je kynutý bramborák, který se v Plzni jinak nazývá také hluchec či báč. Připravuje se z kynutého těsta ze strouhaných brambor, hrubé mouky, vajec, mléka a soli. Do těsta se přidává vařený uzený bok a vše se dochucuje majoránkou, česnekem a pepřem. Kromě tohoto skvělého jídla si zde můžete také pochutnat na různých druzích knedlíků, plzeňském guláši, do kterého si přidává pivo, anebo na šumavském pstruhovi.
KYNUTÝ BRAMBORÁK
- 200 g syrových brambor
- 200 g vařených brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 1 vejce
- sůl
- cukr
- mléko
- mletý pepř
- majoránka
- malá cibule
- česnek
- 250 g uzeného masa
- sádlo
Postup
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí. Přidáme trošku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vykynout. Přidáme nastrouhané vařené i syrové brambory, vejce, sůl, mletý pepř, majoránku, jemně nakrájenou cibuli, třený česnek a na kostičky nakrájené uzené maso.
Zamícháme a vlijeme do pekáčku vytřeného sádlem. Dáme na teplé místo vykynout. V troubě dozlatova upečeme.
Přejeme vás skvělý zážitek z tohoto moc hezkého města, příjemnou prohlídku památek a hlavně dobrou chuť!